Wat is een ERP-systeem?

Geplaatst op

In deze blog krijg je er antwoord op de vraag wat een ERP-systeem is en wat je eraan hebt binnen je bedrijf. ERP zorgt ervoor dat je efficiënt kunt werken.

Wanneer je op internet zoekt op de term ERP, dan kun je een enorme hoeveelheid informatie vinden en dat kan een beetje verwarrend zijn. Elke site lijkt bovendien een eigen definitie van ERP te hebben. Maar wat is erp en wat heb je er als ondernemer aan? Om een dieper begrip te krijgen van hoe ERP-oplossingen kunnen werken binnen je bedrijf, is het goed om een introductie te krijgen in dit systeem en hoe het werkt.

Integratie van afdelingen

ERP integreert zakelijke functies, het is een systeem voor Enterprise Resource Planning. Maar wat is dat? Heel eenvoudig verwoord: de verschillende bedrijfsprocessen die essentieel zijn voor het runnen van een bedrijf en order management, kunnen worden ondergebracht in een ERP-systeem. Alle afdelingen: inkoop, verkoop, management, distributie, noem maar op, kunnen in een compleet systeem aan elkaar gekoppeld worden. Dit is erg handig, want zo kunnen alle afdelingen vanuit een database informatie halen. Meestal heeft een ERP-systeem hiervoor een portaal. Zo weet de inkoopafdeling dat het tijd is om de voorraad aan te vullen, als de verkoopafdeling 1000 stuks van een product heeft verkocht en er maar 1500 voorradig zijn.

Rapportages en automatisering

Het is erg gemakkelijk om met een EPR-systeem rapportages te maken van de verschillende bedrijfsprocessen. Statistieken geven snel inzicht in de gang van zaken. Daarnaast kunnen bepaalde handelingen, die normaal gesproken door mensen worden gedaan, bijvoorbeeld het checken van de voorraad, geautomatiseerd worden. Ook verkooporders kunnen automatisch in de financiële module van het ERP-systeem worden gezet, zo kan de managementafdeling snel orders verwerken en de financiële afdeling snel de boeken sluiten.

ERP modules

Het voordeel van een ERP-systeem ten opzichte van elkaar verschillende software, is dat het een modulair systeem is. Dit heeft als voordeel dat voor elke afdeling een aparte module gemaakt kan worden die is geïntegreerd in het ERP-systeem. Zo zal er nooit een conflict zijn tussen data, iets wat bij aparte applicaties gemaakt door verschillende softwareontwikkelaars wel het geval is. Je hebt dus een aparte module die geschikt is voor een bepaalde afdeling, maar deze module is verbonden met de enige database in het bedrijf.

Waarde van ERP voor je bedrijf

Het ERP-systeem heeft veel waarde voor een bedrijf omdat, zoals gezegd, alle informatie op een plek opgeslagen ligt. Zo heb je geen dubbele data en worden fouten voorkomen. Een ERP geeft bedrijven de kans om vanuit elke willekeurige plek op de wereld in real-time de bedrijfsinformatie in te zien, dit maakt het systeem ideaal voor bedrijven met een internationale doelstelling of spanwijdte. Tenslotte is het beter voor de consument om als bedrijf te werken met een ERP-systeem, want je hebt beter zicht op het verloop: van de eerste lead langs de verschillende orders naar nieuwe verkoopkansen. En door dit betere zicht op het proces kun je de klant beter bedienen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Marketingevents zijn geweldig om je bedrijf mee op de kaart te zetten. Lees er meer over.

Contactgegevens

Via info @ onlinemarketingevents.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden