6 tips voor docenten

Geplaatst op

Veel docenten lopen nog wel eens ergens tegen aan tijdens het les geven. Daarom geven we in deze blog 6 tips voor docenten. Op deze manier kan je (nog) beter les geven.

Wees assertief

Het is belangrijk om als leerkracht met leerlingen in gesprek te gaan wanneer zij hun huiswerk niet af hebben. Doe dit dan ook, er zullen vast goede redenen zijn waarom diegene het niet af heeft. Vraag daarom aan de leerling waarom hij/zij het huiswerk niet af heeft, wat er speelt en hoe jullie er samen voor kunnen zorgen dat ze huiswerk toch prioriteit krijgt.

Gezellig babbelen

Tijdens de lessen mag je best gezellig met leerlingen praten over persoonlijke dingen. Veel leerlingen vinden het fijn om te weten wat voor persoon er nou achter zo’n docent zit. Het is hierbij alleen wel belangrijk dat je niet teveel hierin meegaat, blijf professioneel en ga niet hetzelfde taalgebruik gebruiken als de leerlingen. Dit zouden ze alleen maar vreemd vinden.

Leef je in

Het is heel belangrijk dat je je inleeft in de wereld van leerlingen. Bij het ene vak gaat dit natuurlijk beter dan bij het andere vak. Het is echter wel mogelijk om jezelf in te leven in de wereld van de studenten. Geef bijvoorbeeld zoveel mogelijk actuele voorbeelden en maak het waar mogelijk zo nu en dan zelfs persoonlijk. Wat is nou eigenlijk echt een connectie tussen de lesstof en de toekomst van de leerling?

Gebruik je tijd

Zoals we al verteld heb, vinden leerlingen het fijn om de persoon achter de docenten leren kennen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het eerste half uur van de les telkens een beetje gaat babbelen. De tijd in de les heb je als docent hard nodig om les te geven. Leerlingen willen ook niet het gevoel hebben dat ze naar een les komen waar ze eigenlijk bijna niks gedaan hebben. Zij vinden het natuurlijk ook fijn als ze iets opsteken van een les.

Uitleg

Blijf uitleggen, hoe vaak je iets al hebt uitgelegd maakt niet uit. Er zullen altijd leerlingen zijn die nog vragen hebben of die het fijn vinden als je iets nog een keer uitlegt. Terwijl je het al een aantal keer hebt uitgelegd. Op deze manier kan jouw geduld tijdens de les op de proef worden gesteld, maar hierbij is het belangrijk dat je wel geduldig blijft en dat je de leerlingen geeft wat ze nodig hebben. Dit kan zowel tijdens de lessen zijn als buiten de lessen.

Variëren

Varieer in het lesgeven, gebruik zoveel verschillende manieren mogelijk om de leerlingen bij de les en dus het onderwerp te betrekken. De lesmethode is alleen de basis van de les, het is aan jou de taak om deze verder aan te kleden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de video’s te gebruiken, presentatie of quiz apps.

Vacatures voor docenten

Er zijn momenteel veel diverse banen beschikbaar, bijvoorbeeld als docent Engels. Bekijk vacatures docent Engels bij Metafooronderwijs.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Marketingevents zijn geweldig om je bedrijf mee op de kaart te zetten. Lees er meer over.

Contactgegevens

Via info @ onlinemarketingevents.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden